Pierogi ze szpinakiem i suszonymi na słońcu pomidorami

Dyskusje kulturalne

Pierogi ze szpinakiem i suszonymi na słońcu pomidorami

Postprzez Kamillo84 » Śr sty 11, 2017 4:52 pm

Niejednokrotnie widziany przysmak, jednak niewiele kto może doprawić szpinak. Poniżej sprawdzony przepis jednocześnie na farsz, ale czy na ciasto.


Przepis na dobry farsz:

Farsz mamy możliwość utworzyć z mrożonego szpinaku. Będzie wprost i oszczędniej. Należy go rozmrozić. Po rozmrożeniu wprowadzamy do garnka z lekką częścią wódki oraz ugniatamy z odrobiną czosnku. Około dziesięciu minut to minimalny czas, aby szpinak był świetny do dalszych czynności.

Do szpinaku dodajemy sos śmietanowy.
Rozwiązanie jego zrobienia:


Do garnka wlewamy śmietanę. Dzisiaj producenci na opakowaniach zaznaczają, do czego dana śmietana najlepiej się nadaje. Szukamy zatem ze sklepowej półki śmietanę do zup i sosów. Śmietana powinna się gotować przez chwilę, następnie dodajemy jasną zasmażkę, zrobioną z roztopionego masła lub obrazie i kilu łyżek mąki. Wystudzoną zasmażkę dodajemy stopniowo do śmietany. Następnie całość doprawiamy tartą gałką muszkatołową i solą. Sos komunikujemy z znajomym szpinakiem. Gotujemy jeszcze chwilę.

Całość zgęstnieje dzięki zasmażce wprowadzonej w sosie. Czosnek z gałką muszkatołową sprawią, że szpinak nabierze smaku oraz zapachu. Całość mamy możliwość wzbogacić następnym specjałem kuchni włoskiej, czyli pomidorami suszonymi na słońcu. Są dwa sposoby pomidorów, jakie mamy możliwość dać: pomidory w zalewie bądź posypka z suszonych pomidorów. Też z zalewy kroimy w drobną kosteczkę i komunikujemy z powstałym farszem. Że jesteśmy pomidory w całości posypki, też mamy możliwość je dodać. Pomidory suszone na słońcu doskonale budują się z szpinakiem.

Pozostaje zrealizować ciasto. Tutaj proponuję wykorzystać dobrej mąki do piegów i mleka zamiast wody. Mąka do pierogów z reguły znana jest dosyć przez producenta na opakowaniu. Jeśli kochamy ciasto twarde, dodajmy jajko. Jeżeli miękkie, dodajmy roztopione masło (około pół kostki). Wyrobione ciasto należy odstawić na kilka chwili w realne miejsce pod szczelnym przykryciem albo nakryć mokrą ścierką. Po kilkunastu minutach ciasto należy ponownie zarobić. Po tych funkcjach ciasto jest zdolne do wyrobu pierogów.

Stół podsypujemy mąką, dzięki czemu pierogi nie poprzylepiają się do blatu. Należy też schłodzić farsz. Schłodzony będzie pełniejszy, dzięki czemu zdecydowanie będzie układać go do ciasta. Farsz nakładamy małą łyżeczką, za jakimkolwiek razem zwilżając ją w szklance z wodą.

Nasze pierożki gotujemy w osolonej wodzie z kroplą oleju.

Takie pierożki wyglądają tak z podsmażoną papryką kolorową albo z posypką z suszonych pomidorów. Wolno te wystawiać je z serem feta.
Kamillo84
 
Posty: 171
Dołączył(a): Cz wrz 08, 2016 1:38 pm
Lokalizacja: Poland

Re: Pierogi ze szpinakiem i suszonymi na słońcu pomidorami

Postprzez Kamillo84 » Śr sty 11, 2017 4:57 pm

5 najlepszych polskich jedzeń obiadowych

Nie bierze na świecie drugiej takiej kuchni jak nasza. Niezwykle sycące, klasyczne i różnorodne potrawy kuszą swym zapachem i smakiem – każdy znajdzie w niej coś dla siebie.

Bacha: Formierka

Zupa
Zupa to pyszny wstęp, bez jakiego kilka pań nie umie wyimaginować sobie tradycyjnego polskiego obiadu. Rosół, kapuśniak, żurek, kalafiorowa, pomidorowa, z ziołami, z jajkiem, wielowarzywne – niewiele jest dań, które wolno tworzyć na naprawdę kilkoro sposobów. Zupy to dobre królowe polskich stołów. Chociaż zupę składa się zwykle jako główne danie, poprzedzające „coś bardziej cieszącego” to częsty sama zupa że nam wystarczyć za pełnowartościowy obiad, którym możemy się najeść. Tutaj sprawdzą się szczególnie gęste zupy-krem z dodatkiem różnych ciał i wyciągane z pięknym, chrupiącym pieczywem.
Schabowy
Jeżeli zupy są królowymi naszych stołów, to panem będzie istotnie kultowy kotlet schabowy. Intensywny i pyszny, smażony kotlet wieprzowy w panierce, podawany przeważnie z ziemniakami i surówką, np. w role kapusty kiszonej, przyznaje się nieomal na dowolną sposobność – od codziennego posiłku po świąteczny poczęstunek. Można go zaproponować członkom rodziny, lecz docenią go na może także znajomi, którzy wnoszą do nas z wizytą.
Pierogi

Pierogi to druga tradycyjnie polska możliwość na obiad. Choć pierogi wymagają trochę bardzo rzeczy niż np. schabowy, to przecież żaden problem, by ulepić ich większą liczbę i zajmować ich smakiem poprzez wiele dni. Dużo firm twierdzi, że po odgrzaniu są nawet jeszcze smaczniejsze. Oraz możliwości gry z pierogami jest kompletna masa. W mączne ciasto zawinąć można podsmażone mięso mielone, kapustę z grzybami, tak wspaniałe w sezonie bożonarodzeniowym, ziemniaki z twarogiem (pierogi ruskie) bądź na słodko, z dodatkiem owoców takich ale jagody bądź truskawki, jakie łatwo odpowiedzialne są latem bądź w klasie mrożonej poza sezonem.
Ryba
Nie koniec, iż smaczne, co ciągle dobre. Ryby nie są potrafi właśnie znane jak wieprzowina, ale tworzą dobry artykuł na obiad. Nie dość, że są bezproblemowe w wykonaniu, co także łatwo ważna spośród nich wyczarować coś dobrego. Ryba idealnie sprawdzi się w grupy smażonej, z dodatkiem panierki a w towarzystwie ziemniaków i kapusty kiszonej, pieczonej, np. w folii aluminiowej, z ziołami i suplementem warzyw, lub gotowanej, np. jako bonus do zup. Karp, szczupak, okoń lub węgorz to głównie „polskie” propozycje rybne na obiad.
Bigos
Polacy to lud, który wyspecjalizował się w tworzeniu kapusty na setki sposobów. Możemy ją kisić, przyrządzać na zima, np. w twarze przeróżnych surówek, a na ogrzewanie robiąc kapuśniak czy gołąbki. Tym, co umieszcza na pamięć, kiedy pada słowo „kapusta” w układzie obiadu, stanowi mocno często bigos. Ta tradycyjna polska potrawa w kategorii podstawowej kładzie się z mieszanki kapusty kiszonej i kapusty świeżej, do jakich powodowane są różnorodne rodzaje mięsa i wędlin, grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy, takie jak ziele holenderskie lub jałowiec. Żeby coraz dobrze podkreślić smak bigosu, miesza się do niego czerwone wino. Tak skomponowaną mieszankę doskonale jest ukrywać przez kilka dni, żeby wszystkie elementy zgrały się z sobą i rozwiązały swój zniewalający aromat. Choć bigos uznaje się bardziej jak przystawkę lub przekąskę, toż mocna go z powodzeniem podać i na obiad. Z pieczywem razowym smakuje przepysznie.
Kamillo84
 
Posty: 171
Dołączył(a): Cz wrz 08, 2016 1:38 pm
Lokalizacja: Poland


Powrót do Muzyka i film

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron